شعار سازمان جهانی بهداشت 2015 ; ایمنی مواد غذایی

تصویر شعار سازمان جهانی بهداشت

مواد غذایی ناسالم منجر به مرگ 2 میلیون نفر در سال می¬شوند که بیشتر آنها را هم کودکان تشکیل می¬دهد.
مواد غذایی حاوی باکتری¬های مضر، ویروس¬ها، انگل¬ها یا مواد شیمیایی مسئول بیش از 200 بیماری، از اسهال تا سرطان هستند.
تهدیدهای جدید ایمنی مواد غذایی به طور مداوم در حال ظهور هستند و تغییرات در تولید، توزیع و مصرف مواد غذایی، تغییرات در محیط زیست، عوامل بیماری زای جدید و در حال ظهور، مقاومت ضد میکروبی مواد غذایی رابه چالش کشیده اند.
ایمنی مواد غذایی به طور فزاینده ای در حال جهانی شدن است و نیاز به تقویت سیستم¬های ایمنی مواد غذایی بیش ازپیش درمیان کشورها مشهود است. به همین دلیل است که سازمان جهانی بهداشت شعار خود را در سال 2015 ترویج بهبود ایمنی مواد غذایی از ” مزرعه تا سفره قرارداده است.
امنیت غذایی به دسترسی همه افراد یک جامعه، در تمام ادوار عمر به غذای کافی و سالم برای داشتن زندگی سالم و فعال گفته می‌شود .
عوامل موثر در تامین امنیت غذایی :
1- در آمد خانوار از عوامل مهم در تامین امنیت غذایی در یک نظام اجتماعی می‌باشد.
2- ذائقه و دانش تغذیه‌ای خانواده ها در نحوه تخصیص بودجه برای تهیه بهترین نوع غذای در دسترس و چگونگی تقسیم غذا در خانواده می‌باشد.
امنیت غدایی زمانی تامین می‌شود که سرانه سبد غذایی خانواده به صورت صحیح انتخاب و تهیه شود، برای افراد خانواده کافی و به صورت صحیح طبخ شود تا عناصر و مواد غذایی سالم و صحیح به سلول¬ها و اندام‌های بدن برسد.
برای تامین امنیت غذایی در یک کشور و نظام اجتماعی باید سازمان‌ها و نهادها با هم همکاری داشته باشند و با هماهنگی یک سازمان متولی امنیت غذایی، بر تولید یا واردات مواد و محصولات غذایی، آموزش و تبلیغ و آگاهی دادن به جامعه و سیاست گذاریهای کلان اقتصادی نقش ایفا کنند.

حقایق از امنیت غذا در دنیا
– دسترسی به مقادیر کافی از مواد غذایی سالم و مغذی کلیدی برای حفظ زندگی و ارتقاء سلامت است.
– مواد غذایی حاوی باکتری های مضر و غیربهداشتی، ویروس ها، انگل یا مواد شیمیایی ، باعث بیش از 200 بیماری، اعم از اسهال تا سرطان میشود.
– بیماری های اسهالی منتقله از غذا و آب، باعث مرگ سالانه 2 میلیون نفر به ویژه کودکان است.
– ایمنی مواد غذایی و امنیت غذایی به طور جدایی ناپذیری به هم وابسته اند.
– چرخه معیوب بیماری و سوء تغذیه، به ویژه نوزادان، کودکان خردسال، افراد مسن و بیمار را تحت تاثیر قرار میدهد.
– بیماری های منتقله از غذا مانع توسعه اجتماعی و عامل فشار و تحمیل بر سیستم های بهداشتی و درمانی و همچنین آسیب به اقتصاد ملی، گردشگری و تجارت می¬شود.
– مواد غذایی در دنیای کنونی با عبور از مرزهای ملی کشورها، از جایی که به تولید می رسد تا جایی که آن مصرف می شود، مسافت طی می کند. همکاری خوب بین دولت ها، تولید کنند ه ها و مصرف کنندگان کمک می کند تا اطمینان از ایمنی مواد غذایی حاصل گردد.
– بیماری های منتقله از غذا معمولا عفونی و یا سمی هستند. براثر ورود باکتری ها، ویروس ها، انگل یا مواد شیمیایی به بدن از طریق آب آلوده و غذای آلوده ها، می تواند، ایجاد اسهال شدید یا عفونت ناتوان کننده از جمله باعث مننژیت، مسمومیت حاد و یا بلند مدت، بیماری هایی مانند سرطان ایجاد کنند. این بیماری ها به ناتوانی طولانی مدت یا مرگ منجر میشود. لذا آموزش همگانی در همه فضاهای رسانه¬ ای و آموزشی ضرورت دارد.
5 نکته کلیدی برای غذای سالم تر:
ایمنی مواد غذایی یک مسئولیت مشترک است. کار در تمام طول زنجیره مواد غذایی از کشاورزان، تولیدکنندگان تا فروشندگان و مصرف کنندگان مهم است. برای مثال پنج کلید برای ایمنی غذایی یک دستور العمل راهنما برای فروشندگان و مصرف کنندگان برای حمل و نقل و آماده کردن غذاست:
• کلید 1 : تمیز نگه داشتن
• کلید 2 : جدا نگه داشتن غذای خام و پخته
• کلید 3 : پختن کامل غذا
• کلید 4 : نگهداری در درجه حرارت ایمن مناسب
• کلید 5 : استفاده از آب ،مواد اولیه سالم
روز جهانی بهداشت در سال 2015 ، فرصتی است تا به کسانی که در بخش¬های مختلف دولتی، تولیدکنندگان توزیع کنندگان، متخصصان بهداشت وسلامت دست اندرکارند، در مورد اهمیت ایمنی مواد غذایی و هر چیزی که می¬تواند در احساس امنیت و اعتماد به غذای سفره نقش داشته باشد، هشدار داده شود.

برگرفته از سایت دانشگاه علوم پزشکی مشهد

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *